Hvordan er det med deg og autoriteter?

Mange har en usunn type respekt for autoriteter. Hvordan forholder du deg til dem?
Foto av Melanie Wasser på Unsplash

Knærne mine pleide å skjelve i møte med autoriteter som leger, psykologer, barnevernsfolk og alt det der. Det de sa var selve LOVEN i mitt hode, og i lang tid- langt inn i voksen alder- fortsatte jeg å leve etter disse «lovene». Det var ikke jeg som var sjef i mitt liv, det var det de som var. Jeg forsøkte konstant å leve opp til de forventningene jeg trodde disse autoritetene hadde, for jeg ville så gjerne være bra nok- og om noen kunne måle meg på det, så måtte det jo være de: Autoritetene.
Kjenner du deg igjen?

Siden du leser dette, antar jeg at du har erfaring fra samtaleterapi med en psykolog, så jeg bruker det som eksempel.

Spørsmål: Når du kom inn til første time- satte du deg da ned og sa «Jeg har problemer med det og det, og jeg forventer at vi skal komme frem til en måte å komme til det og det resultatet, slik at jeg kan ditt og datt»? Eller satte du deg ned og ventet på at psykologen skulle ta kontroll over situasjonen og med tiden gi deg svarene på alt?
Om du er der jeg var, så er første alternativ helt uaktuelt, for psykologen er fagperson og en autoritet på det du sliter med. Så jeg gjetter på at situasjonen liknet mer på det andre alternativet.
Du er ikke alene om det.
Men er det bra i lengden?

Om du har en drøm eller en liten plan om hvordan du vil ha det, så blir du nødt til å dele ønskene dine sånn at ekspertene kan hjelpe deg å oppnå dem.
Foto av Daniel McCullough på Unsplash

Snekkeren og flisleggeren
Tenk deg at du skal pusse opp hjemme. Du har brukt tid på å finne ut og planlegge hvordan du ønsker å ha det, og nå gleder du deg til å komme i gang med snekker og flislegger.
Badet skal flises om med noen nydelige fliser du har sett deg ut, og veggen mellom kjøkken og stue skal åpnes, sånn at du føler du har litt mer pusterom.
Det banker på døra. Snekker og flislegger er på plass. Hva gjør du?

  1. Viser dem planene du har laget, og gir instrukser til hvordan du ønsker å ha det.
  2. Holder ønskene og planene dine for deg selv, og tenker at du ikke trenger å si noe særlig, for du tar det for gitt at siden de er eksperter og autoriteter, så vet de nøyaktig hva slags resultat du vil ha.

Oppussingsplanen ovenfor representerer de drømmene og ønskene du har for livet ditt, det du skulle ønske ble resultatet av terapien.
Snekker og flislegger symboliserer for eksempel lege og psykolog.
Hva er lurest å gjøre for at du skal få det resultatet du ser for deg?

Ja, jeg vet, jeg blir litt ivrig i metaforene mine, du blir vant til det 😉

Du tok poenget. Jeg vet du skjønner hva jeg mener.
Jeg vil rett og slett at du skal være ærlig om og si hva du ønsker deg.

Det er deg selv du skal være bra nok for, ikke alle andre. Du er CEO i eget liv.
Foto: Brooke Lark på Unsplash

Min rolle som autoritet
Med over 30 års insider erfaring med systemet (både som pasient, bruker og pårørende) og 21 år med kontinuerlig lærdom fra en rekke store i coaching- og selvutviklingsbransjen, så er det trygt å si at jeg har en enorm mengde med kunnskap om hvordan kognitiv terapi og selvutvikling virker, og at jeg sitter inne med mange gode tips og smarte tankemetoder som kan hjelpe andre til å oppnå ting de kanskje trodde var umulig.

Det er en visshet jeg møter med stor ydmykhet, for uansett hvor mye jeg vet og fortsetter å lære, så er det DU som er ekspert på DEG, det er DU som bestemmer. Det er DU som er CEO i eget liv.
Jeg har lovet å gi deg kunnskap og metoder som du kan bruke for å oppnå de resultatene du ønsker av terapien. Jeg gjentar- som du KAN bruke.
Ja, jeg er ekspert på området, men jeg er ikke ekspert på det du føler er riktig og ikke.
Så min oppfordring til deg er:
Når du leser det jeg skriver og hører det jeg sier, ta til deg og bruk det som føles riktig for deg, og la være det som føles feil.
Det er ikke meg eller noen andre du skal være bra nok for, poenget er at du skal være bra nok for deg selv.
Ok?
Flott, da har vi en avtale ?

YES! Da er vi i gang!
Foto av David Calderón på Unsplash