PMTO/TIBIR: Verktøy som løser konflikter mellom foreldre og barn

Foreldrerollen. Den beste, vanskeligste jobben som finnes. Har du også ønsket en bruksanvisning?
Foto av Guillaume de Germain på Unsplash

Du vet den bruksanvisningen du skulle ønske ungen hadde kommet ut med?
Den manualen som forteller hvordan du kan fikse diverse «feil» underveis?
For oss ble dette lavterskeltilbudet omtrent som en slik.

Flaut
Hver dag var det samme greia. Jeg maste, guttungen trasset. Jeg tryglet, han var «døv». Jeg ble sinna, han lo. Skrik og skrål, tull og tøys. Det var aldri sånn at det var problematisk å få ham til barnehage og skole eller noe sånt, men beskjeder og grenser var fånyttes. Han hørte ikke, og trumfet stort sett gjennom viljen sin. Både hjemme, i barnehagen og på skolen. Jeg følte at jeg hadde mislykkes i å lære sønnen vår «normal folkeskikk», jeg hadde ikke styring, følte meg maktesløs- og det var flaut. Veldig flaut. Men så fikk vi vite om dette tilbudet.

Lettelse
Du kan tro det var en lettelse da vi forsto hvordan vi som foreldre kunne gå frem for å få de resultatene vi ønsket i familien! Vi fikk lære om positiv forsterkning, hvordan gi beskjeder som barnet vil lytte til, grensesetting som faktisk virker, belønningssystemer, «tabbekvoter» og mye, mye mer.

Foreldrecoaching
Alle foreldre opplever tidvis negativ oppførsel fra ungene sine. Trass, krangling, «døve ører» og raseriutbrudd er noe de fleste av oss foreldre kan kjenne igjen fra våre egne barn. Men noen ganger blir den negative oppførselen et tilsynelatende håpløst mønster, og man trenger hjelp til å snu det. Her kan lavterskeltilbudet PMTO/TIBIR være akkurat det som trengs.
PMTO står for behandlingsmetoden Parent Management Training Oregonmodellen, og forebyggingsprogrammet TIBIR står for Tidlig Innsats for Barn I Risiko. Begge disse gir foreldre gode verktøy til å snu trenden i hjemmet, slik at både vi og barnet kan oppleve mestring og glede seg over hverdagen igjen.
Hvorfor er da dette tilbudet så ukjent?

Det bør være like stuerent å be om hjelp til adferdsproblematikk hos barna våre som å ta paracet mot en helt vanlig feber eller få hjelp til andre psykologiske utfordringer.

Anne Kari Wasenius

Tabu og skam
Det lå en haug av flyers og hefter om dette tilbudet da vi kom til kommunens PPT kontor for å starte opplegget. Vi ble fortalt at selv om disse legges ut og henges opp i både barnehager, skoler, helsestasjoner og legesenter, så er det mange som ikke tør å ta en av disse med seg. Det er visst tabu og en skam om du ikke er den perfekte forelder. Vi ser ofte barnets oppførsel som en gjenspeiling av vår kompetanse som mor eller far, og hvis den oppførselen ikke passer inn i det som er antatt «normalt» eller A4, så er vi liksom fordømt.
En bemerkelsesverdig ting i disse dager da psykisk helse, diagnoser, terapi og den slags prates om i full åpenhet. Det bør være like stuerent å be om hjelp til adferdsproblematikk hos barna våre som å ta paracet mot en helt vanlig feber eller få hjelp til andre psykologiske utfordringer.

Gå inn på www.pmto.no og finn det nærmeste tilbudet for dere. Du kan lese mer om pmto hos NUBU her, og hos Bufdir her. Om hverdagen som forelder er konfliktfylt og strevsom og du ikke helt vet hvordan du skal få forandret på det, ta kontakt med disse. Det kan vise seg å være noe av det lureste du har gjort.

Og vær så snill å dele, kanskje hjelper du noen i stor grad ved å gjøre nettopp det.  

NB! Jeg ønsker å understreke at dette innlegget ikke er ment som reklame, men delt personlig erfaring om et gratis tilbud fra kommunen som kan hjelpe mange flere enn oss. -Anne Kari